Hattuliike HopeHat

Modisti Helena Toivo
Fredrikinkatu 24,
00120 Helsinki, Finland
P: 09-647898
Avoinna: Ti-pe 12-18, La 11-14

 

~ Etusivu ~ HopeHat ~ Hattugalleria ~ Ajankohtaista ~ Hattuetiketti ~ Yhteydenotto ~

 

Juhlahatun etiketin mukainen käyttö häissä ja juhlissa


Upea juhlahattu kuuluu ehdottomasti täydentämään tyylikästä juhlapukeutumista!
Häissä ja muissa juhlissa hattua käyttävät kaikki naiset ikään ja siviilisäätyyn katsomatta; äidit, isoäidit, siskot, tädit, sukulaiset, kaasot, ystävät ja muut vieraat. Myös naimattomat naiset saavat käyttää hattua. Hieno ja tyylikäs nainen käyttää aina hattua, oli ikä tai elämäntilanne mikä tahansa. Tilaisuutta arvostava pukeutuminen ja kauniilla hatulla viimeistelty asukokonaisuus, niin häissä kuin hautajaisissakin, on kohteliasta käytös- ja tapakulttuuria, eikä suinkaan naisten hienostelua tai turhamaisuutta.
 
Etiketin mukaan morsiusparin äideiltä edellytetään aina hatulla tai näyttävällä hiuskoristeella kruunattua asua. Ovathan he arvojärjestyksessä heti hääparin jälkeen ja toivottavat häävieraat kätellen tervetulleiksi. Jos morsiamen äiti ei laita tyttärensä häihin hattua, hän ei määrittele muiden hatunkäyttöä, vaan sulhasen äiti ja muut vieraat saavat siitä huolimatta pukeutua etiketin mukaan, eli juhlistaa asuaan kauniilla hatulla.
 
Häävierailla kokonaan valkoinen tai musta juhla-asu ei ole toivottavaa. Sen sijaan värillisen asun kanssa voi häissäkin käyttää juhlavaa mustaa hattua. Tämä koskee myös morsiamen ja sulhasen äitiä. Vastaavasti taas mustan juhla-asun kanssa suositellaan värikkäitä ja asua piristäviä asusteita.
 
Kun juhlatilaisuus tai häät alkavat päivällä tai iltapäivällä, ja tilaisuus jatkuu iltaan, asuun kuuluvaa juhlahattua tai hiuskoristetta käytetään etiketin mukaan koko juhlan ajan. Juhlahattu on osa naisten asukokonaisuutta, ja samalla myös lyhythiuksisten juhlakampaus, joten hattu pidetään päässä niin kauan kuin juhlat jatkuvat. HATTUA EI SIIS RIISUTA POIS KESKEN JUHLIEN KELLO 18.00!
 
Naiset saavat pitää juhlahattua myös juhla-aterialla ja tanssiessaan, kellonajasta riippumatta. Tyylikäs nainen tulee juhliin ja lähtee juhlista yhtä tyylikkäänä. Asuun sovitettu hattu viimeistelee ja tasapainottaa asukokonaisuuden. Hatun saa toki riisua, mutta emmehän riisu kauniita asuun kuuluvia koruja ja kenkiäkään pois kesken juhlinnan. Jos juhlien emäntä tai morsiamen äiti ottaa hatun pois kesken juhlien, niin muiden naisvieraiden ei tarvitse tehdä niin. Yhden ihmisen alipukeutuminen ei saa rajoittaa muiden vieraiden tyylikästä ja huoliteltua juhlapukeutumista.
 
Klo 18.00 jälkeen alkavissa valtion virallisissa juhlatilaisuuksissa tai suurissa iltapukujuhlissa (esim. Itsenäisyyspäivän Linnanjuhlat) ei käytetä lierillisiä juhlahattuja. Kampauksia voi kyllä koristaa iltapukuun sopivilla hiuskoristeilla tai tiaroilla. Sen sijaan kaikissa epävirallisissa, myös klo 18.00 jälkeen alkavissa, kesä-, puutarha- ja perhejuhlissa sekä häissä saa käyttää hattua myös pitkän juhlaleningin kanssa, joka on eri asia kuin naisen juhlapuku eli suuri iltapuku. Juhlien jatkuessa iltaan, jakkupuku tai juhla-asu ei muutu iltapuvuksi siten, että juhlahattu riisutaan pois, päinvastoin! Siksi juhlahattu pidetäänkin päässä juhlien tai häiden loppuun asti, ellei käydä välillä vaihtamassa asua päivä- ja iltatilaisuuden välissä.
 
Juhlapukeutumista ja hattuja koskevissa tyyliasioissa neuvoja kannattaa kysyä hattualan asiantuntijoilta eli modisteilta. Silloin saa varmasti oikeaa ja virallista tietoa hattuetiketistä ja hatunkäytöstä eri tilaisuuksissa.
 
Toimittanut 2014 Modisti Helena Toivo