Hattuliike HopeHat

Modisti Helena Toivo
Fredrikinkatu 24,
00120 Helsinki, Finland
P: 09-647898
Avoinna: Ti-pe 12-18, La 11-14

 

~ Etusivu ~ HopeHat ~ Hattugalleria ~ Ajankohtaista ~ Hattuetiketti ~ Yhteydenotto ~

 

Juhlahatun etiketin mukainen käyttö häissä ja juhlissa


Pitääkö naisella olla häissä hattu ja miksi?

Upea juhlahattu kuuluu ehdottomasti täydentämään tyylikästä juhlapukeutumista! Etiketin mukaan hattu kuuluu naisen asuun kaikissa kirkollisissa tilaisuuksissa, niin häissä kuin hautajaisissa. Kaunis ja arvokas pukeutuminen on osa kohteliasta käytös- ja tapakulttuuria, eikä suinkaan hienostelua tai naisten turhamaisuutta. Tyylikkäällä pukeutumisellaan häävieraat ottavat muut juhlijat huomioon ja tietenkin kunnioittavat sekä juhlistavat hääparin tärkeää juhlapäivää.

 

Missä muissa juhlissa voi käyttää hattua?

Ensimmäiseksi saattaa mieleen tulla vain ihanat kesähäät ihastuttavine hattuineen, mutta myös talvihäissä ja -juhlissa voidaan käyttää hattua. Hurmaava hattu kruunaa vieraiden juhla-asun myös kaste- ja konfirmaatiotilaisuuksissa, ylioppilasjuhlissa sekä syntymä- ja merkkipäivillä, eli siis kaikissa perhejuhlissa.

 

Saako kaikki juhla- tai häävieraat käyttää hattua?

Häissä ja juhlissa hattua käyttävät kaikki naiset ikään ja siviilisäätyyn katsomatta; äidit, isoäidit, siskot, tädit, muut sukulaiset, kaasot, ystävät ja muut vieraat. Myös naimattomat naiset saavat laittaa häihin hatun. Hieno ja tyylikäs nainen käyttää aina hattua, oli ikä tai elämäntilanne mikä tahansa.

 

Onko morsiamen ja sulhasen äideillä oltava hattu?

Etiketin mukaan morsiusparin äideiltä edellytetään ehdottomasti hatulla tai ainakin näyttävällä hiuskoristeella kruunattua asua. Ovathan he arvojärjestyksessä heti hääparin jälkeen ja toivottavat puolisoineen häävieraat kätellen tervetulleiksi. Nämä ovat niitä tilaisuuksia, joissa hatunkäyttöä ei tulisi edes kyseenalaistaa, vaan yhtä luonnollisesti kuin laitamme kengät jalkaan, kuuluu hattu osaksi huoliteltua asukokonaisuutta ja tapakulttuuria.

 

Entä jos morsiamen äiti ei laita hattua?

Sekä morsiamen että sulhasen äitien tulisi muistaa, että hääpäivä on yksi heidän lastensa suurimmista juhlapäivistä, joten ilman hattua oman lapsen häihin menoa ei tulisi edes harkita. Morsian on hääpäivänään prinsessa ja morsiamen äiti on protokollan mukaan häiden toiseksi kaunein nainen eli upea kuningatar, joka ylpeänä kauniista tyttärestään saa erottua edukseen muusta hääväestä. Jos morsiamen äiti rikkoo etikettiä, eikä laita tyttärensä häihin hattua, saavat sulhasen äiti ja muut vieraat siitä huolimatta pukeutua etiketin mukaan ja juhlistaa asuaan kauniilla hatulla.

 

Saako häihin laittaa mustan tai valkoisen asun? Entä hatun?

Häävierailla kokonaan valkoinen tai musta juhla-asu ei ole toivottavaa. Puhtaan valkoinen asu tai hattu on häissä varattu morsiamelle. Sen sijaan värillisen asun kanssa voi käyttää luonnonvalkoisia tai mustia asusteita, myös hattua. Mikä sopisikaan paremmin täydentämään punaista mustakuvioista leninkiä, kuin musta hattu, kengät ja laukku. Häissäkin saa siis käyttää juhlavaa mustaa hattua, tämä koskee myös morsiamen ja sulhasen äitiä. Vastaavasti mustan juhla-asun kanssa suositellaan värillisiä ja asua piristäviä asusteita.

 

Miten hattua käytetään etiketin mukaan häissä ja juhlissa?

Kun juhlatilaisuus tai häät alkavat päivällä tai iltapäivällä, ja jatkuvat iltaan, asuun kuuluvaa juhlahattua tai hiuskoristetta käytetään etiketin mukaan koko juhlan ajan. Juhlahattu on osa naisten asukokonaisuutta, ja myös lyhythiuksisten juhlakampaus, joten sitä pidetään niin kauan kuin juhlat jatkuvat. Hieno ja tyylikäs nainen tulee juhliin ja lähtee juhlista yhtä tyylikkäänä. Etiketin mukaan hattua ei siis riisuta pois kesken häiden tai juhlien klo 18.00!

 

Pidetäänkö hattua myös juhla-aterialla, entä tanssiessa?

Naiset saavat pitää asuun kuuluvaa juhlahattua myös juhla-aterialla ja tanssiessaan, kellon ajasta riippumatta.

 

Miksi jotkut silti ottavat juhlahatun pois jo klo 18.00?

Hattuetiketti on monille joko vieras asia tai virheellisten käsitysten hallitsema. Jostain kumman syystä suurin osa suomalaisista naisista luulee edelleen, että häissä ja juhlissa, kellon näyttäessä 18.00, hattu pitäisi ottaa pois. Aivan käsittämätön ja ilmeisesti suomalaisten itse keksimä päähänpinttymä ja sääntö, jollaista ei ole koskaan ollutkaan. Hatun saa toki riisua, mutta kyllä siinä daamien juhlaeleganssi kärsii. Sitä paitsi, emmehän riisu kauniita, asuun kuuluvia koruja ja kenkiäkään pois kesken juhlinnan. Aivan kuin hattu olisi jokin asukokonaisuuden pilaava ruma asuste, josta pitäisi heti tilaisuuden tullen hankkiutua eroon. Päinvastoin! Monen pelkistetyn asun juhlavuus tulee juuri hatusta, joka kruunaa koko juhla-asun. Ja jos hatun ottaa pois, vaarana on, että asu näyttääkin arkiselta.

 

Entä jos morsiamen äiti ottaa hatun pois kesken häiden?

Jos juhlien emäntä tai morsiamen äiti ottaa hatun pois kesken juhlien tai häiden, muiden häävieraiden ei tarvitse tehdä niin. Jokainen ihminen on yksilöllinen oma persoona, eikä yhden ihmisen käyttäytyminen saa rajoittaa muiden vieraiden tyylikästä ja huoliteltua juhlapukeutumista.

 

Saako klo 18.00 jälkeen alkavissa juhlissa käyttää hattua?

Kello 18.00 jälkeen alkavissa valtion virallisissa juhlatilaisuuksissa ja suurissa iltapukujuhlissa (esim. Itsenäisyyspäivän Linnanjuhlat) ei käytetä lierillisiä juhlahattuja. Kampauksia voi kyllä koristaa hiuskoristeilla, ja kuninkaalliset juhlivat vastaavissa tilaisuuksissa käyttäen kruunuja tai tiaroja. Sen sijaan kaikissa epävirallisissa ja vapaamuotoisissa, myös klo 18.00 jälkeen alkavissa, kesä-, puutarha- ja perhejuhlissa sekä häissä saa käyttää hattua myös pitkän juhlaleningin kanssa, joka on eri asia kuin naisen juhlapuku eli suuri iltapuku.
 
Ilmeisesti virallisten ja epävirallisten juhlien etiketti on alun perin sekoitettu keskenään, ja tästä syystä ihmisille on iskostunut mieliin vain tuo kellonaika, jonka jälkeen ei saisi käyttää hattua. Juhlien jatkuessa iltaan, jakkupuku ei muutu iltapuvuksi siten, että juhlahattu riisutaan pois. Päinvastoin! Siksi hattu pidetäänkin päässä, ellei välillä käydä vaihtamassa asua päivä- ja iltatilaisuuden välissä.

 

Mistä sitten tietää, millainen hattu sopii häihin?

Juhlatilaisuuden luonne pitää ottaa huomioon hattua valittaessa. Häissä ja muissa juhlissa käytettävät hatut voivat olla hyvinkin näyttäviä lierihattuja, romanttisia pikkuhattuja tai hurmaavia hiuskoristeita. Häät ovat juuri niitä juhlatilaisuuksia, joihin voi mennä todella upeana, olematta liian hieno tai ylipukeutunut. Häihin ei kuitenkaan saa mennä ränsistyneessä juhlahatussa tai liian arkisessa olki-, aurinko- tai rantahatussa. Ja toisaalta, häävieraat eivät myöskään saa varastaa huomiota hääparilta liian erikoisella tai mauttomalla hatulla ja asukokonaisuudella. ”Hauskin hattu palkitaan”- juhlat ovat asia erikseen!

 

Entä mistä tietää, millainen hattu sopii juuri minulle ja asuuni?

Tätä kysymystä pohtii varmasti moni hattukammoa poteva tuleva anoppi. Ei hätää! Jokaiselle löytyy varmasti sopiva ja pukeva malli hattuliikkeestä asiantuntevan modistin kanssa hattuja soviteltaessa. Esimerkiksi HopeHat-hattuliikkeen juhlahatuissa ja hiuskoristeissa on todella paljon valinnanvaraa, niin malleissa kuin väreissä, että kenenkään ei tarvitse mennä häihin tai juhliin paljain päin.
 
Oikean mallista hattua valittaessa otetaan huomioon henkilön kasvonpiirteet, vartalon pituus ja mittasuhteet. Koska myös vaatteen malli, materiaali, linjat ja tyyli määräävät hatun muodon, on hattuostoksille lähdettäessä hyvä ottaa asu, yläosakin riittää, tai ainakin puvun kangastilkut mukaan. Eli kunhan asiakas tuo itsensä ja asunsa ammattitaitoisen modistin silmäiltäväksi, voi huoletta luottaa siihen, että saa juuri itselle ja asuun kaikin puolin parhaiten sopivan hatun. Tyyliasioissa kannattaakin rohkeasti käyttää hyväkseen modistin ammatissa vaadittavaa muoto- ja tyylitajua, sekä pettämätöntä värisilmää. Pukeutumisessa -varsinkin juhlapukeutumisessa- on pääasia aina, että lopputuloksena on tasapainoinen ja tyylikäs asukokonaisuus!